Hallgatói e-mailcímek változása

Office 365 szolgáltatás bevezetése | Új címformátum | Áttérés az új címre a hallgato.szie.hu címekről | Office365 szolgáltatás, illetve az új e-mail cím elérése | Változások a hallgatói fiókokkal kapcsolatban

Office 365 szolgáltatás bevezetése

A Szent István Egyetemen bevezetésre kerülő Office 365 szolgáltatással párhuzamosan a hallgatói e-mailcímek is megváltoznak. Az Egyetemi kommunikáció hatékonyabbá tétele, illetve a nemzetközi kapcsolattartás megkönnyítése érdekében a SZIE e-mail címei fokozatosan átállításra kerülnek uni-szie.hu végű címekre.

Ennek első lépéseként, a február 1. után a SZIE informatikai rendszerébe bekerülő hallgatók már az új formátumú e-mail címet kapják. (Ez a Budai Campus összes hallgatóját, illetve a SZIE –re keresztféléven újonnan felvett hallgatókat jelenti.)

A cím életbe lépésével automatikusan elérhetővé válik az Office 365 szolgáltatás is.

Azok, akik jelenleg rendelkeznek SZIE azonosítóval, továbbra is a régi címet tudják használni. Az ő számukra biztosított "áttérési" lehetőségről részletesebben 2. pontban olvashat.

Új címformátum

A SZIE levelezőrendszer átalakítása, illetve az Office 365 szolgáltatás bevezetése kapcsán kialakításra kerültek az új hallgatói e-mailcím formátumok.

Az új e-mailcím formátum általános alakja hallgatók esetén: vezeteknev.keresztnev@hallgato.uni-szie.hu

Ütközés esetén az eddigi gyakorlatnak megfelelően egy sorszám kerül a név végére. Pl. Gipsz.Jakab.5@hallgato.uni-szie.hu

A HÖK tagjainak címei is az új rendszerhez igazodnak, a korábbi gyakorlatnak megfelelően: vezeteknev.keresztnev@hok.uni-szie.hu

Új szolgáltatásként a PhD hallgatók is külön megkülönböztető címet kapnak: vezeteknev.keresztnev@phd.uni-szie.hu

Ez továbbra is hallgatói cím, hallgatói fiók, hallgatói jogosultságokkal!

A hallgatók (beleértve a HÖK tagokat, a vendéghallgatókat (pl. Erasmus), illetve a PhD hallgatókat is) a hallgatói jogviszonyuk ideje alatt jogosultak a szolgáltatás elérésére. A hallgatói jogviszonyuk megszűnésével a hozzáférésük automatikusan letiltásra kerül!

Figyelem! Az abszolvált státusszal automatikusan megszűnik a hallgatói jogviszony! (Tehát könnyen előfordulhat, hogy mire államvizsgázni fog már nem fog tudni bejelentkezni a SZIE rendszereibe!)

Áttérés az új címre a hallgato.szie.hu címekről

Azok, akik jelenleg, vagy korábban rendelkeztek SZIE azonosítóval, nem kapnak automatikusan hozzáférést az új szolgáltatáshoz. Ennek oka, hogy a szolgáltatás aktiválásával az eddig beérkezett levelek nem lesznek elérhetőek többé a SZIE fiókban. Ezen levelek „költöztetése”, az új címre (új fiókba) történő migrálása a felhasználó döntése és feladata.

Az új cím használati igényét, illetve ezzel párhuzamosan az Office 365 szolgáltatás elérését a https://joker.szie.hu címen lehet kezdeményezni 2016. február 1-től.

Office365 szolgáltatás, illetve az új e-mail cím elérése

Az új e-mail cím eléréséhez, illetve az Office365 szolgáltatás használatához jelentkezzen be a https://o365.eduid.hu/ címen.

Válassza ki az intézményválasztó listából a Szent István Egyetemet. A rendszer átirányítja az intézményi authentikációs oldalra.

Itt adja meg a SZIE azonosítóját, és a hozzá tartozó jelszót.

A rendszer sikeres bejelentkezés után átirányítja az Office365 oldalára.

A SZIE azonosítóról, annak használatáról bővebb olvashat a SZIE Informatikai Főosztály honlapján, a http://ifo.szie.hu oldalon.

Változások a hallgatói fiókokkal kapcsolatban

Fontos változás, hogy ezentúl a SZIE azonosítók nem lesznek automatikusan aktiválva.

A fiók a https://joker.szie.hu oldalon történő aktiválást és kötelező jelszó cserét követően lesz használható, addig letiltott állapotban marad, nem alkalmas a központi azonosítást használó szolgáltatások elérésére!

A korábbi gyakorlat az volt, hogy a hallgató felvételével automatikusan létrejött a címe, abba a fiókba ettől a pillanattól megérkeztek a levelek, függetlenül attól, hogy valaha bejelentkezett-e a fiókba.

Az új rendszerben is létrejön felvételkor a SZIE azonosító, de az e-mail fiók csak az Office 365 szolgáltatásba történő első bejelentkezéstől él, addig nem aktív, oda nem érkeznek meg a levelek!

Azok a már létező hallgatói fiókok, amelyeknél nem lett megváltoztatva az alapértelmezett jelszó február 8-ig, (azaz még mindig a születési dátum a jelszavuk) automatikusan inaktív állapotba kerülnek, használatuk csak a https://joker.szie.hu oldalon történő újraaktiválás (és jelszócsere) után lesz lehetséges.