Wi-Fi (eduroam)

Adatgazda Üzemeltetési rendszergazda Szabályzat Jogosultság szabályzat Jogosultság igénylés
Gál György Cseh Vendel
PDF
PDF
DOC

Az eduroam - education roaming - egy globális, bizalmi alapon szerveződő intézményi szövetség (föderáció), amely az akadémiai közösség (felsőoktatási intézmények hallgatói, munkavállalói, valamint kutatóintézetek és közgyűjtemények dolgozói) számára teszi lehetővé az internethez való hozzáférést saját intézményükön kívül is, világszerte az eduroam tagintézményekben. A hozzáférés ellenőrzése az anyaintézménynél történik, az eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével. A csatlakozást Magyarországon a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés (NIIF) szolgáltatja és már számos intézményben elérhető (ezen intézmények listája megtekinthető itt). A résztvevők teljes listája és az európai hierarchiával kapcsolatos további információk a www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Az eduroam szolgáltatás igénybevétele során alapelv, hogy a vendég felhasználókra egyaránt vonatkoznak saját intézményük és vendéglátó intézményük szabályzatai is – ezeket a felhasználóknak kötelességük megismerni és betartani. Ugyanakkor a NIIF tagintézmények eduroam felhasználóira kötelező érvénnyel vonatkozik a NIIF eduroam szabályzat is.

A SZIE minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója, valamint aktív közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező munkavállalója jogosult a szolgáltatás elérésére.

eduroam a SZIE területén

eduroam szolgáltatás elérhető a SZIE alábbi telephelyein:

  • Budai Campus, (1118, Budapest, Villányi út 29-43)
  • Gödöllői Campus (2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.)
  • Szarvasi Campus, (5500, Szarvas, Szabadság út 1-3)
  • SZIE YMÉK (1146, Budapest, Thököly út 74.)

(A szolgáltatás várhatóan a SZIE többi telephelyén is bevezetésre kerül.)

Kapcsolódás az eduroam hálózathoz

Bejelentkezni a SZIE azonosítóval és a hozzá tartozó jelszóval lehet, a következő szintaktika szerint: xxxx@szie.hu. Munkavállalók esetében ez a 3 betűből és 4 számból álló SZIE azonosító (pl.: Tes0000@szie.hu) míg hallgatóknál a Neptun azonosító (pl.: neptunkod@szie.hu).